Poznaj Vigor Essential
vigor up
Sprawdź skład
Vigor Essential Witaminy i minerały z COMPLEX CELLTA-16™ w formie tabletek do połykania. W słoiczku znajdziesz 30 tabletek - na każdy dzień miesiąca. zobacz skład
Vigor Essential zobacz skład

COMPLEX CELLTA-16™ (w 1 tabletce) posiada potencjał przeciwutleniający wyższy niż 1 porcja warzyw wg skali ORAC

Ponadto w skład kompleksu wchodzą koncentraty i ekstrakty z warzyw i owoców, o wysokim potencjale antyoksydacyjnym:

Z pestek winogron, różyczek i kiełków brokułów, szpinaku, jarmużu, pomidora, marchwi, brukselki.

Z borówki czarnej, żurawiny, śliwki, maliny, truskawki, wiśni, borówki niskiej, poziomki wirginijskiej, winogron.

1410

1213

1107

1056

1039

741

Co to jest COMPLEX CELLTA-16™?

COMPLEX CELLTA-16™ to wyciąg z 16 warzyw i owoców w tym ekstrakt z superowocu, agrestu indyjskiego, CAPROS®, bogatego w antyoksydanty.

Jak działa Vigor Essential?

Starzenie się organizmu jest wynikiem między innymi procesu utleniania i dotyczy każdego z nas. Proces ten jest nieunikniony, ale można go opóźnić.


Suplement diety Vigor Essential to kompleksowy preparat, zawierający bogaty zestaw witamin i minerałów, w tym wit. C, wit. E, cynk, selen i miedź, które wspomagają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Kompozycja została dodatkowo uzupełniona o COMPLEX CELLTA-16™ - wyciąg z 16 warzyw i owoców wyjątkowo bogatych w antyoksydanty.

Podwójne działanie na poziomie komórkowym

1
2
Odżywianie komórki Ochrona komórki przed utlenianiem odpowiedzialnym za starzenie

Dzięki zawartym składnikom Vigor Essential uzupełnia niezbędne witaminy i minerały oraz wspiera ochronę komórek przed utlenianiem*, odpowiedzialnym za starzenie się organizmu.

* Dzięki wit. C, wit. E, cynkowi, selenowi i miedzi, które wspomagają ochronę komórkową przed stresem oksydacyjnym


Czym jest stres oksydacyjny?

Starzenie się to nie tylko zmarszczki i coraz mniejsza sprawność. To przede wszystkim zmiany, które pod wpływem wolnych rodników zachodzą na poziomie komórkowym. ..

Procesów utleniania i związanego z nim stresu oksydacyjnego nie da się uniknąć, ale można go ograniczyć. By to osiągnąć, potrzebne są antyoksydanty. Każdy atom tlenu ma na swojej ostatniej orbicie parzystą liczbę elektronów. Kiedy jeden z nich się „zgubi” – atom traci „równowagę”. Staje się wolnym rodnikiem poszukującym brakującego ogniwa. Gdy tylko na swojej drodze napotka atom zbudowany prawidłowo, odbiera mu potrzebny elektron. Z kolei ten pozbawiony jednego elektronu, sam staje się wolnym rodnikiem i zaczyna poszukiwać pary dla swojego samotnego elektronu w atomach dowolnych substancji. W czasie tych „poszukiwań” uszkadza wszystko, co napotka po drodze. Działanie wolnych rodników nazywamy procesem utleniania, a proces ten przyczynia się do przyspieszenia starzenia się naszego organizmu: komórek, tkanek, narządów.

 

Rola przeciwutleniaczy

 

Na szybkość procesu starzenia wpływają zarówno geny, jak i styl życia. Procesy powstawania wolnych rodników przyspiesza bowiem np. palenie papierosów, silny czy długotrwały stres (a raczej brak umiejętności jego rozładowania), zanieczyszczenie środowiska, ekspozycja na promieniowanie UV, a nawet forsowny trening. Dopóki istnieje względna równowaga między reakcjami wywoływanymi przez wolne rodniki a zdolnością organizmu do naprawy szkód, czyli działaniem antyoksydacyjnym – organizm kontroluje ich niszczycielskie działanie. Gdy jednak zostanie ona zachwiana, mówimy o stresie oksydacyjnym.

 

Jak działają antyoksydanty?

 

Przed taką lawinową reakcją łańcuchową mogą ochronić antyoksydanty – związki chemiczne, które zapobiegają procesom utleniania, opóźniają je lub naprawiają wyrządzone przez wolne rodniki szkody. Wraz z wiekiem, kiedy kumulują się czynniki zaburzające równowagę między wolnymi rodnikami i antyoksydantami, coraz istotniejsze staje się dostarczanie składników przeciwutleniających z zewnątrz w postaci dobrze zbilansowanej diety lub suplementów.

 

Moc antyoksydacyjna

 

Komponując przeciwstarzeniową dietę lub wybierając suplementy przeciwdziałające skutkom stresu oksydacyjnego, warto zwrócić uwagę na moc antyoksydacyjną, którą mierzy się w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Miara ta pokazuje zdolność do pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze, czyli tzw. pojemność antyutleniającą. Produkty spożywcze ‒ będące w czołówce skali ORAC ‒ to suszone zioła i przyprawy, takie jak oregano, rozmaryn, mięta, tymianek, cynamon, szałwia, kumin, imbir oraz jagody goji, czarne jagody, gorzka czekolada, orzechy pekan, karczochy, czarne porzeczki, fasola, jeżyny, świeża natka kolendry, a poza tym pozostałe warzywa i owoce, bogate w witaminy i mikroelementy. Suplementy o wyjątkowej antyutleniającej mocy zazwyczaj zawierają zestaw witamin (a zwłaszcza witaminy E i C) oraz mikroelementów (przede wszystkim selen, magnez i cynk), jak również inne organiczne związki chemiczne (np. glutation, kwercetynę, resweratrol, luteinę), a także wyciągi z odpowiednich owoców i warzyw, plasujących się wysoko w skali ORAC.

Jak działa wyciąg z CAPROS czyli agrestu indyjskiego?

Tkwiący w roślinach potencjał leczniczy i prozdrowotny jest nieograniczony. Standaryzowane wyciągi roślinne skutecznie konkurują z lekami syntetycznymi. Jednym z ostatnich hitów fitoterapii jest wyciąg z owoców liściokwiatu garbnikowego...

Liściokwiat garbnikowy (Phyllanthus emblica), zwany też amlą, amalaką lub agrestem indyjskim, pochodzi z Azji. To drzewo dorastające do 18 m, dziko występujące w lasach tropikalnych Indii, Malezji, Cejlonu oraz Indonezji. W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej amla uznawana jest za środek na długowieczność. To dlatego, że owoce liściokwiatu mają wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne: zawierają dużą dawkę stabilnej, dobrze przyswajalnej witaminy C. W jednym – stosunkowo niewielkim, bo o średnicy ok. 2‒3 cm – owocu agrestu indyjskiego znajduje się tyle witaminy C, ile w dwóch cytrynach. Stąd też cierpki, kwaśny smak charakterystyczny dla agrestu indyjskiego.

 

Skala ORAC

 

Zdolność do pochłaniania reaktywnych form tlenu przez różne przeciwutleniacze (czyli inaczej ich pojemność antyutleniająca lub potencjał antyoksydacyjny), mierzona jest w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). W tej skali 30 mg wyciągu z owoców liściokwiatu garbnikowego ma wartość 1410. Dla porównania: 100 g pomidora ma wartość 415, 100 g brokułów – 700, a 100 g czerwonej papryki – 1213.

 

Zastosowanie w kosmetologii i fitoterapii

 

Owoce liściokwiatu garbnikowego zawierają także sporo minerałów (chromu, cynku i miedzi) oraz polifenoli i aminokwasów. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, odżywiające i dotleniające komórki, owoce amli dotychczas były chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Wyciąg z owocu liściokwiatu możemy znaleźć w odżywkach, maskach i szamponach do włosów, a także w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji dojrzałej i zmęczonej skóry twarzy. 
Obecnie po wyciąg z liściokwiatu garbnikowego sięgnęli również producenci leków fitoterapeutycznych i suplementów diety. Właściwości lecznicze i prozdrowotne liściokwiatu zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Udowodniono w nich, że owoce Phyllanthus emblica i standaryzowany ekstrakt z nich są skuteczne w leczeniu cukrzycy, mają też właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące, przeciwmiażdżycowe i moczopędne oraz regenerujące wątrobę, nerki i układ trawienny.

 

TU DOWIESZ SIĘ WIĘCEJ:

 

Wolfe K.L. i wsp.: Cellular antioxidant activity of common fruits. J. Agric. Food Chem., 2008; 56: 8418–8426.

Song W. i wsp.: Cellular antioxidant activity of common vegetables. J. Agric. Food Chem., 2010; 58: 6621–6629.

Sharma P.: Vitamin C rich fruits can prevent heart disease. Indian. J. Clin. Biochem., 2013; 28 (3): 213–214.

Pingali U. i wsp.: Effects of Phyllanthus emblica extract on endothelial dysfunction and biomarkers of oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, controlled study. Diabetes Metab. Synd. Obesity Targets and Ther., 2013; 6: 275‒284.

Nishat F. i wsp. Evaluation of Phyllanthus emblica extract on cold pressor induced cardiovascular changes in healthy human subjects. Pharmacognosy Res., 2014; 6 (1): 29–35.

Huang C.Z. i wsp.: The hepatoprotective effect of Phyllanthus emblica L. fruit on high fat diet-induced non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in SD rats. Food Funct., 2017; 8 (2): 842–850.

 

Kiedy zaczynamy się starzeć?

Autor: dr n. biol. Marta Koton - Czarnecka Odpowiedź na pytanie, czym jest starość i starzenie się, nie jest prosta. Zależy bowiem od tego, jaką starość mamy na myśli – biologiczną, psychologiczną czy społeczną...

 

 

Środowisko, a nie geny!

 

Oznacza to, że tempo starzenia się w dużej mierze zależy od indywidualnego trybu życia. Ogromne znaczenie ma aktywność fizyczna – osoby niestroniące przez całe życie od ruchu odczuwają znacznie mniej problemów zdrowotnych w okresie późnej starości. Równie ważna jest dieta, w szczególności unikanie nadmiaru cukru. Po zjedzeniu posiłku bogatego w cukry proste stężenie glukozy we krwi wzrasta tak znacznie, że insulina nie radzi sobie z jej przetwarzaniem.

 

 

Jak starzeją się narządy?

 

 

Mózg

 

Na skutek powolnego procesu obumierania neuronów wygładza się naturalnie pomarszczona kora mózgowa, a cały narząd się kurczy. Po 75. r.ż. jest o 30–50% mniejszy niż był w trzeciej dekadzie życia. Mniejsza liczba neuronów oznacza osłabienie szybkości przekazywania impulsów nerwowych, co odbija się na sprawności intelektualnej. Najpierw obserwuje się trudności z wykonywaniem kilku czynności jednocześnie, potem wydłużenie czasu reakcji oraz pogorszenie pamięci. Po 60. r.ż. następuje ubytek komórek nerwowych, produkujących dopaminę, co powoduje problemy z utrzymaniem równowagi oraz zaburza koordynację ruchową. Zmiany zachodzące w mózgu tłumaczą – w pewnym stopniu – zmiany osobowości. Po 80. r.ż. typowe jest otępienie starcze (łagodne w 15–30% przypadków, ostre – u co dziesiątej osoby), które najczęściej przybiera postać choroby Alzheimera.

 

Skóra

 

Po 40. r.ż. nasila się wysuszenie skóry, przez co staje się ona szorstka i matowa, pojawiają się głębsze zmarszczki i przebarwienia. Po menopauzie skóra wiotczeje, co powoduje utratę owalu twarzy, pojawiają się przebarwienia. Na intensywność starzenia się skóry ogromny wpływ mają jednak czynniki zewnątrzpochodne: promieniowanie UV, palenie tytoniu, stres, zła dieta.

 

Mięśnie

 

Od 30. r.ż. dochodzi do powolnego zaniku włókien mięśniowych i zwiększania zawartości tłuszczu w ich strukturze, co skutkuje stopniową utratą siły i wytrzymałości. Po 50. r.ż. wydolność mięśniowa (mierzona tzw. pułapem tlenowym) wynosi ok. 80% wartości z trzeciej dekady życia, po 60. r.ż. spada do 60–65%. Po 75. r.ż. mięśnie stanowią już tylko 27% masy ciała, podczas gdy przed 30. r.ż. stanowiły ok. 45%. Prowadzi to do spowolnienia ruchów i zaburza koordynację.

 

Kości i stawy

 

Masa kostna jest największa ok. 30. –35. r.ż., potem zaczyna jej ubywać. Kości stają się mniej wytrzymałe. Największy ubytek masy kostnej obserwuje się u kobiet w okresie menopauzy, co wiąże się z ryzykiem osteoporozy. Zmniejsza się też ilość mazi stawowej, która umożliwia swobodne ruchy i zabezpiecza chrząstkę stawową przed ścieraniem. Już po 40. r.ż. może dojść do przedwczesnego rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów i bólów krzyża.

 

Słuch

 

Słabnie od 30. –35. r.ż. Pod wpływem urazów (przede wszystkim hałasu) receptory słuchowe ulegają zniszczeniu i wolniej się regenerują. W efekcie mniej sygnałów słuchowych dociera do mózgu. Po 50. r.ż. dochodzi też do zwężania przewodów słuchowych, przez co pogarsza się zdolność słyszenia dźwięków o wysokiej częstotliwości.

 

Wzrok

 

Około 40. r.ż. na skutek zmniejszenia elastyczności mięśni akomodacyjnych oka i stwardnienia soczewki zaczyna się rozwijać starczowzroczność. Dalsza utrata elastyczności i przezroczystości soczewki prowadzi do zaćmy. Natomiast w wyniku zaburzenia przemiany materii i wzrostu liczby wolnych rodników dochodzi do degeneracji plamki żółtej.

 

Serce

 

Zaczyna się starzeć po 40. r.ż., a proces przyspieszają palenie papierosów, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze i brak ruchu.. Zmiany strukturalne w sercu pociągają za sobą zmiany funkcjonalne, czyli serce pracuje z coraz większym trudem, stopniowo zmniejszając częstość uderzeń.

 

Układ krwiotwórczy

 

Od 40. r.ż. zmniejsza się ilość przetłaczanej krwi. To wraz ze zmianami miażdżycowymi w tętnicach oraz osłabieniem funkcji serca powoduje, że organizm jest gorzej ukrwiony, a komórki gorzej odżywione. Efektem jest pogorszenie wydolności organizmu, a także zimniejsze dłonie i stopy.

 

Płuca

 

Ich pojemność zmniejsza się już po 40. r.ż. Płuca tracą elastyczność, zanikają pęcherzyki, wskutek zwapnienia żeber maleje też ruchomość klatki piersiowej. Wszystko to wpływa na spadek efektywności oddychania i zmniejszenie ilości tlenu w organizmie.

Gdzie kupić Vigor Essential?